Must pässik ehk chaga on rahvapärimusest tuntud seen, millele on meie esivanemad omistanud võimsaid toimeid. Kõnekeeles tuntakse seda ka kasekäsna nime all, kuid kasekäsn on bioloogiliselt hoopis teine ja söögiks kõlbmatu seen. Puu tüve külge kasvab ebakorrapärase kuju, krobelise ja kergesti puruneva välispinnaga must mügar, justkui söetükk. Pässik kasvab looduses kaua, 10+ aastat enne, kui hakkab välja paistma. Pässikut tohib korjata vaid elavalt puult. Teada on 5000 aasta kauguselt pässiku kasutust.

KASUTAMINE

Must pässik on Põllumajandus ja Toiduametis nimetatud toidulisandiks. Toidulisandite puhul on oluline, et neid ei kasutataks mitmekesise toidu asendajana, ei ületataks päevast soovitatud kogust ja et neid hoitaks lastele kättesaamatult.
Ettevaatusabinōuna on soovitatud musta pässiku tarbimist vâltida rasedatel, imetavatel emadel, lastel, veritsushäiretega inimestel ja kirurgilisele operatsioonile minejatel.

Musta pässiku tõmmist soovitame tarvitada iga päev 40 ml (1,5 spl või 1 klassikalise viinapitsi suurus). Päevases soovitatud koguses sisaldub 4 g musta pässiku seent. Soovituslik on tõmmist võtta enne hommikusööki.

Meie pässiku tõmmise koostisosad on vaid vesi ja must pässik (Inonotus obliguus). Valmistame seda kuumtöötlemise meetodil. Meie musta pässiku tõmmis on puhas – me ei lisa oma tootesse maitsemõjutajaid, teisi taimi, mett ega alkoholi. Kasutame meie esivanemate retsepte.

Pässikuga on soovitav teha vähemalt ühekuuseid kuure (1 liiter), võib ka pikemalt.

Põhjalikumat teavet musta pässiku (Inonotus obliguus) kohta leidub ka internetis. Otsi lisaks chaga mushroom (inglise keeles), tšaga (vene keeles), pakurikääpa (soome keeles).